My blog has moved! Redirecting…

You should be automatically redirected. If not, visit http://www.enallagi.org/darkwhispers/ and update your bookmarks.




<$BlogItemTitle$>

<$BlogDateHeaderDate$>
<$BlogItemBody$>

Λήτης


Απο τότε που ανοίξαμε το δικό μας σπιτικό, τα πράγματα όσον αφορά τις εξόδους μας είναι σχετικά περιορισμένα. Τη μια είμαστε κουρασμένοι, την άλλη προτιμάμε και οι δύο να λιώσουμε βλέποντας ντι βι ντι, πρέπει να κάνουμε και μια σχετική οικονομία..

Πριν κάνα μήνα λοιπόν, βράδυ Παρασκευής, είχαμε την φαεινή ιδέα να πάμε κάπου να πιούμε ένα ποτήρι κρασί.

Ιδανικό μέρος για να πιεις ένα ποτήρι κρασί και να χαλαρώσεις ξέραμε εδώ στα Χανιά πως είναι η Κωνσταντινούπολη. Θυμάμαι πως πηγαίναμε πολύ συχνά εκεί όταν ήμασταν λυκειόπαιδα. Μαξιλάρια στο πάτωμα, ναργιλές, χύμα κρασάκι.Από τότε είχα να πατήσω τα πόδια μου εκεί.

Φτάνοντας στην Πόλη, βλέπουμε μια ταμπελίτσα έξω που έγραφε: "Απόψε βραδιά ελληνικού ροκ" Ενθουσιαστήκαμε και μπήκαμε μέσα μες στην καλή χαρά.
Νομίζαμε οι ανόητοι πως μετά από τόσα χρόνια δεν θα είχε αλλάξει τίποτα.
Το πρώτο σοκ το πάθαμε όταν είδαμε πως εκεί που ήταν τα μαξιλαράκια κάποτε και τα χαμηλά καναπεδάκια, υπήρχαν πλέον κυριλέ τραπεζάκια με καρέκλες, σαν κάθε καινούρια καφετέρια που σέβεται τον εαυτό της.
Το δεύτερο σοκ ήρθε όταν μας είπαν πως δεν έχουν χύμα κρασί. Μαυροδάφνη, κολονάτο ποτήρι. Εκσυγχρονισμός σε όλο του το μεγαλείο κάτω από τις αφίσες του Βελουχιώτη, που προφανώς είχαν ξεχάσει να τις βγάλουν στην ανακαίνιση.

Το τρίτο σοκ ήρθε μαζί με τον λογαριασμό. Εικοσιέξι ευρώ ένα μπουκάλι Μαυροδάφνη!!

Καθίσαμε σχεδόν δίπλα στα παιδιά που τραγουδούσαν. Στις αρχές τραγουδούσε ο νεώτερος. Στην ηλικία μου πάνω κάτω, με εμφανή έντεχνες επιρροές. Θηβαίο, Πασχαλίδη, Μάλαμα, Αλκίνοο. Ήξερε ένα πολύ μεγάλο μέρος της δισκογραφίας αυτών των τεσσάρων, το διαπιστώσαμε με τα ίδια μας τα αυτιά.
Όσο περνούσε η ώρα και το παλικάρι προσπαθούσε να δείξει τον καλύτερο εαυτό του σε εμάς και στις άλλες δύο παρέες που ήταν εκεί, ο δεύτερος της "ορχήστρας", ο μεγαλύτερος, άρχισε να αγανακτεί. Ξαφνικά πετούσε ατάκες του στυλ "Μα τι μαλακίες παίζουμε τώρα", "Λέω να πάω Αθήνα" απευθυνόμενος στην γυναίκα του, "Θέλω τουαλέτα" κτλ κτλ. Αυτά που έλεγε ακουγόντουσαν πολύ περισσότερο από τον άλλον τον καημένο που προσπαθούσε να τραγουδήσει.Όσο τραγουδούσε το παλικάρι, τόσο περισσότερο φρίκαρε ο άλλος.

Αφού πέρασε κανένα δίωρο, φεύγουν οι άλλοι και μένουμε μόνοι μας. Εμείς, το παλικάρι που τραγουδούσε, αυτός ο μεγαλύτερος και η γυναίκα του. Σταματάνε την μουσική και κάνουμε τις απαραίτητες συστάσεις, μια που είχαμε μείνει εμείς και εμείς. Τον μικρό δεν θυμάμαι πως τον έλεγαν, τον μεγαλύτερο πάντως τον έλεγαν Λήτη. "Αφού είστε οι μόνοι που μας ανεχτήκατε, πείτε μας τι θέλετε να ακούσετε" μας είπε ο Λήτης.
Σιδηρόπουλο είπαμε εμείς και ξαφνικά ο Λήτης ενθουσιάστηκε.
Πήρε από τον άλλον το μικρόφωνο και άρχισε (για πρώτη φορά εκείνο το βράδυ) να τραγουδάει. Είχε πολύ καλή φωνή, αλλά πάνω απ'όλα τραγουδούσε με πολύ μεγάλο πάθος βροντερή και σωστή φωνή. Ακούσαμε για μια ώρα και ίσως και κάτι παραπάνω Σιδηρόπουλο, μετά ήρθε η ολόκληρη ώρα του Άσιμου.

Ήταν προφανές πως αυτό το είναι το είδος μουσικής που λάτρευε. Ίσως να ήταν και αυτά τα πρόσωπα, αφού κάθε τόσο έλεγε "Νικόλα δε θα σε ξεχάσουμε ποτέ" και άλλα τέτοια παρόμοια.
Αφού τελείωσε με τις δικές μας "παραγγελιές" άρχισε να τραγουδάει ΄να άγνωστο προς εμάς τραγούδι, με πολύ γαμάτη μουσική και σεξοπορνοδιαστροφικό στίχο. Όταν τον ρωτήσαμε ποιό ήταν αυτό το τραγούδι, μας απάντησε πως ήταν δικό του, και συμπλήρωσε "Τώρα το έβγαλα!"

Μπορεί τα εικοσιέξι ευρώ και η ανακαινισμένη Κωνσταντινούπολη να μας απογοήτευσαν, αλλά ο Λήτης είχε σώσει την βραδιά μας.



Το προηγούμενο Σάββατο, ξεφύλλιζα ένα βιβλίο με τίτλο "Ιστορία του Ελληνικού ροκ". Έπεσα πάνω σε μια φωτογραφία του Άσιμου και ενός άγνωστου να τραγουδάνε μαζί. Διαβάζω την λεζάντα : "Ο Νικόλας Άσιμος μαζί με τον Λήτη στο τάδε μαγαζί".
Προβληματίστηκα στην αρχή. Δε μπορεί λέω. Ήταν πολλά χρόνια πριν, του έμοιαζε λίγο αλλα δεν θα μπορούσες με τίποτα να είσαι και απόλυτα σίγουρος.

Την περασμένη Δευτέρα βρίσκω κατα λάθος ένα torrent μουσικής, με τίτλο "Λήτης και Σκιάχτρα"
Ε δεν μπορεί να είναι και αυτό σύμπτωση σκέφτηκα, και το άνοιξα. Εκεί βρήκα αρκετά βιογραφικά στοιχεία του Λήτη.Έψαξα και στο γούγλη. Διάβασα για συναυλίες με magic de spell με sharp ties για συνεργασίες του, για περιοδείες του, για Σιδηρόπουλο και Άσιμο.

Ναι, ο Λήτης που έπαιζε μουσική σε εμένα και στα μάτια μου, σε ένα μικρό - πρώην καφενέ, σε ένα στενάκι της παλιάς πόλης των Χανίων.

Είναι υπερβολικά μικρός αυτός ο κόσμος.....


Αν θέλετε πάντως να μάθετε περισσότερα για τον Λήτη να δείτε και να ακούσετε, μπορείτε απο το official site του (!)


Ετικέτες ,

« Home | Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »
| Next »

Ήταν Κυρ Ιαν 14, 07:15:00 μ.μ. 2007, Anonymous Ανώνυμος που είπε...

Όμορφη έκπληξη τελικά, ε;

Ναι, η ζωή κάνει τις πιο όμορφες ανατροπές όταν έχει κέφια...!    



Ήταν Δευ Ιαν 15, 07:49:00 μ.μ. 2007, Anonymous Ανώνυμος που είπε...

Moy 8umizei mia istoria me pitsirikades pou exoun paei ekdromh kalokairaki sto kastellorizo....

Paralia... Kithares... Fwtia sthn ammo kai ola ta sunafh...

To palhkari pou gratzounouse thn kithara epaize diafora kai kapoia stigmh prospathei na vgalei to wish you were here twn Pink Floyd

Enas agglos kurios pou ekeinh thn wra ekane th vradynh tou volta sthn paralia akouse thn kithara kai plhsiase ta paidia

-Can i try with this guitar of yours... (he said)

Ta paidia tou edwsan thn ki8ara na tous paiksei kai o kurios aftos arxise na paizei to Wish you were here...

-Re seis... gamata to paizei eipan oloi. Molis teleiwse tou eipan oti to epaikse poly kala...




P.S. O David Gilmour epilegei sxedon kathe kalokairi to kastellorizo gia tis diakopes tou    



Ήταν Τρί Ιαν 16, 05:52:00 μ.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

Natalia Και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε άλλα!

Κωνσταντίνο Εμ, έτσι πρέπει να είναι ο σωστός ραδιοφωνικός παραγωγός! Να κάνει μπαμ απο μακριά! Ωραία ιστορία! Δεν την ήξερα.. Ο Gilmour με τον Λήτη απέχουν βέβαια λίγο... (Μακάρι να ήταν Ο Ντέιβιντ στην θέση του Λήτη :P)    



Ήταν Δευ Φεβ 19, 04:30:00 π.μ. 2007, Blogger K.A.T. που είπε...

Τελικά, η ζωή είναι όλο εκπλήξεις. Σε κάποιο τυχαίο surfάρισμα έπεσα πάνω στο συγκεκριμένο post σου (πολύ ωραία κι ενδιαφέρουσα η ιστορία που κατέθεσες) και διαβάζοντάς το κατάλαβα ότι το μουσικό torrent "Λήτης & Σκιάχτρα" στο οποίο αναφέρεσαι έχει ανέβει στο εκεί site από τον φίλο και συνοδοιπόρο stigmes! (Δεν νομίζω να εννοείς άλλο αρχείο) Αν δεν έχω κάνει λάθος (που δεν το νομίζω) τελικά είναι πολύ μικρός ο κόσμος, έστω κι αν είναι διαδικτυακός! :-)

Εντελώς πληροφοριακά, κάποια στιγμή θα ακολουθήσει και άλλο υλικό από τον εξαιρετικό και κατά κάποιον τρόπο βετεράνο πλέον καλλιτέχνη που ακούει στο όνομα Λήτης! ;-)

Keep on rocking...    



Ήταν Δευ Φεβ 19, 01:21:00 μ.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

Κ.Α.Τ. Χεχ ναι όντως απο την εκεί σελίδα είναι και απο τον συγκεκριμένο φίλο σου.Απλά θεώρησα σωστό να μην αναφέρω τα τι και τα πως.
Φυσικά και είναι μικρός ο κόσμος. Τώρα το καταλάβες?! :P

Τέλεια! Περιμένω!

Επι την ευκαιρία να σας πω μπράβο για την δουλειά που κάνετε! Έχω βρεί πολλά εξαιρετικά γνωστά αλλά και άγνωστα (σε εμένα πάντα), ακούσματα απο εσάς! Συνεχίστε έτσι..    



Ήταν Σάβ Φεβ 24, 07:23:00 π.μ. 2007, Blogger K.A.T. που είπε...

Μπα, το έχω καταλάβει προ πολλού ότι είναι μικρός ο κόσμος, απλά κάνω τα στραβά μάτια και εθελοτυφλώ, για να μην χάνω ποτέ το αίσθημα του απρόσμενου και της έκπληξης! :P

Σ΄ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια και φαντάζομαι το ίδιο κάνουν και τα υπόλοιπα παιδιά, εξ ονόματος των οποίων γράφω. Χαίρομαι που έχεις βρει υλικό το οποίο θεωρείς εξαιρετικό και όπως αντιλαμβάνεσαι θα υπάρξει και ανάλογη συνέχεια, διότι το κάνουμε από μεράκι. Τα καλά λόγια όσων απολαμβάνουν τα ακούσματα που διαδίδουμε στέκονται πάντα αρωγός και ώθηση στην προσπάθειά μας! ;)

Κι όπως σου έχω υποσχεθεί, εντός των ημερών θα ανεβάσω τον δίσκο "Ποδανά" από τους Λήτης + Τρυκ, για να τον γνωρίσεις σε μία από τις πρώτες του δουλειές, που αποτέλεσε σταθμό για την μετέπειτα πορεία του!

Καλό Σαββατοκύριακο,
(antikinsor)    



Ήταν Κυρ Φεβ 25, 04:03:00 μ.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

Α! Διάβαζα στην σελίδα του για το Ποδανά!τέλεια!    



Ήταν Τετ Απρ 18, 11:38:00 π.μ. 2007, Anonymous Ανώνυμος που είπε...

Καλημέρα, για όποιων ενδιαφέρεται έχω βρει τα παρακάτω Link για κατέβασμα :

Λήτης & Ιζόλδη - Ο ΔΡΑΚΟΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ (1981)
Ο Λήτης εμφανίζεται στην δισκογραφία για πρώτη φορά το 1981 με την σύζυγο του σαν “Λήτης & Ιζόλδη” οπου και ηχογραφισαν το single ο “o δράκος του πάρκου” - “βροχή” για λογαριασμό τις “Happening Records”.
Link : http://rapidshare.com/files/26556405/O_Drakos_tou_parkou.rar

Λήτης & Ιζόλδη - Happening 82 (1982)
Ο Λήτης με την Ιζόλδη το 1982 συμμετέχουν με δυο νέα κομμάτια τους το “Αράχνη” & “Γαλάζια μηχανή” στη συλλογή “Happening ΄82”, μαζί με άλλα γκρουπ της εποχής (Αιολος, Vavoura Band, Magic De Spell, Heaven And Hell, Tonal Orchestra).»
Link :http://rapidshare.com/files/26555750/HAPPENING_82.rar

Λήτης + Τρύκ - ΠΟΔΑΝΑ (1983)
Ένα παλιό και συλλεκτικό LP είναι ο πρώτος μεγάλος δίσκος του Λήτη: ΠΟΔΑΝΑ (δηλαδή ανάποδα!) του 1983
Link : http://rapidshare.com/files/19506566/LHTHS.rar

Λήτης - ΧΑΡΑΚΙΡΙ (1988)
Το δεύτερο LP του Λήτη σε mp3 στα 192 (απο βινύλιο)
Link : http://rapidshare.com/files/26505548/Xarakiri.rar

Περισσότερα στο site του www.greek-rock.com    



Ήταν Τετ Απρ 18, 11:53:00 π.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

Είσαι λίγο θεός έτσι?!

Τι να σου πω τώρα...
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ...

Δεν μιλάμε για πειρατεία ή για οτιδήποτε παρόμοιο, μιλάμε για πραγματικά δυσεύρετο υλικό που όπου και όσο και να ψάξεις, δεν πρόκειται να το βρεις..

Ειλικρινά ευχαριστώ πάρα πάρα πολύ.    



Ήταν Τετ Απρ 18, 12:10:00 μ.μ. 2007, Anonymous Ανώνυμος που είπε...

χάρηκα που χάρηκες (γενικώς χαρήκαμε), πάντως δεν κάνει τίποτα… απλά πιστεύω ότι αυτό το υλικό δεν πρέπει να το τρώει η μαρμάγκα.    



Ήταν Τετ Απρ 18, 01:02:00 μ.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

Ε φυσικά και είναι έτσι!

Απο το γκούγκλ βρήκες3 το ποστ για τον Λήτη?!

Ευχαριστώ είπα? :P    



Ήταν Πέμ Απρ 19, 03:21:00 μ.μ. 2007, Blogger K.A.T. που είπε...

Τελικά, αγαπητή Γιωργία, αυτή η ιστορία με τον Λήτη στο blog σου έχει εξελιχθεί σε μοναδικά όμορφη περίπτωση. Βρε - βρε τι μας κάνει το internet τελικά. Φοβερή ανακάλυψη...

Ευχαριστώ φίλε Sarotsam (αν κατάλαβα καλά από το παραπάνω post, εσύ βρήκες τα links και μας τα δημοσιοποίησες έτσι απλόχερα) για την προσφορά σου, διότι πράγματι τέτοιο υλικό είναι δυσεύρετο και καλό είναι να διαδίδεται για να μην μένει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας! Αδυμονώ να τα ακούσω, γιατί εγώ μόνο το Ποδανά είχα καταφέρει να αγοράσω κάποτε.

Τέλος, μια μικρή παράκληση. Με αφορμή τις συμμετοχές του Λήτη για τις οποίες επίσης υπάρχει το σχετικό link. Μήπως κατά τύχη υπάρχει ολόκληρο το δισκάκι/συλλογή "Happening 82"; Το ψάγνω εδώ και πάρα μα πάρα πολύ καιρό αλλά δεν το βρίσκω με τίποτα, ούτε στα γνωστά στέκια (βλ. Μοναστηράκι κτλ.)    



Ήταν Πέμ Απρ 19, 04:02:00 μ.μ. 2007, Blogger Unknown που είπε...

Καλησπέρα παιδιά!
Με λίγη υπομονή θα έχετε την συλλογή από το δικό μου στέκι..
Το δισκάκι το έχω αλλά πρέπει να βρω χρόνο να το περάσω στο pc.
Παρεμπιπτόντως το ΠΟΔΑΝΑ είναι δικό μου ανέβασμα, όχι ότι αυτό έχει καμία σημασία - αφού η πρόθεση να μοιραστούμε παλιό υλικό είναι δεδομένη. Πάντως χαίρομαι που εξαπλώνονται κλειδωμένες μουσικές στο διαδίκτυο έστω και με τις ερασιτεχνικές ψηφιοποιήσεις που κάνουμε.
φιλικά!
Θανάσης (www.arcofgreekmusic.blogspot.com)    



Ήταν Πέμ Απρ 19, 10:41:00 μ.μ. 2007, Blogger Γεωργία που είπε...

antikinsor Αυτή η ιστορία με τον Λήτη άρχισε περίεργα και συνεχίζει να εξελίσσεται έτσι!

Αν ο κόσμος είναι μικρός, στο διαδίκτυο τελικά είναι σαν να είμαστε όλοι σε μια γειτονιά!

Θανάσης Καλωσόρισες :)


Για τα υπόλοιπα που λέτε, απλά ενημερώστε με και εμένα γιατί με ενδιαφέρουν πολύ!    



Ήταν Σάβ Απρ 21, 12:25:00 μ.μ. 2007, Blogger Κατουρημένη ποδιά που είπε...

ΤΕΛΕΙΑ ΦΑΣΗ..    



» Δημοσίευση σχολίου